Sa tin fabrica activa, sa am comenzi si angajatii sa aiba de lucru, ar putea fi un obiectiv?

Sa tin fabrica activa, sa am comenzi si angajatii sa aiba de lucru, ar putea fi un obiectiv?

Mihail Lazaroae

Country Project Manager

CashStock.ro


Presedintele mi-a dat de inteles ca fabrica pe care o conduceam nu era echilibrata

Dupa intalnirea cu Presedintele Consiliului de Administratie, pe drum catre fabrica, incercam sa inteleg de ce mi s-a repetat de doua ori, ca aveam o fabrica neechilibrata si mai mult, ca ar trebui sa ma ocup doar de lucrurile fundamentale.

Credeam ca pe moment este in regula, atat timp cat cheltuielile operationale erau sub control

Ce-ar fi putut sa insemna asta? Era oare fundamental sa tin fabrica activa, sa am comenzi si angajatii sa aiba de lucru? Cat despre faptul ca Presedintele vedea fabrica ca fiind neechilibrata, nu mi se parea prea incurajator. Credeam ca e in regula pe moment, atat timp cat cheltuielile operationale erau sub control, stocurile nu cresteau semificativ iar cifra de afaceri era oarecum pe un trend usor crescator.

E adevarat, aveam o oarecare vulnerabilitate legata de unul dintre furnizorii strategici care nu oferea o constanta in calitatea produselor furnizate si deasemenea ceva probleme cu forta de munca, legat de absenteism si un procent un pic cam prea ridicat la rebuturi.

Ajuns la birou, dupa ce semnasem cateva documente, nerabdator sa aflu ce mi-ar putea spune consultantul financiar, am pus mana pe telefon si l-am sunat. S-a aratat bucuros sa il intreb despre ce inseamna o fabrica echilibrata si m-a incurajat spunandu-mi ca sunt pe drumul cel bun, daca ma framanta astfel de lucruri.

Am mai adaugat o temere, cat fabrica de mare si anume cum voi gestiona fabrica in extrasezon?

Dupa vreo jumatate de ora am incheiat discutia telefonica insa, am mai adaugat o temere, cat fabrica de mare si anume cum voi gestiona fabrica in extrasezon, care de altfel se apropia, atunci cand cererea pietei ar fi fost mai redusa, cifra de afaceri urmand sa scada, stocurile sa urce iar cheltuielile operationale sa cresca? Oare, asta sa insemne de fapt ca fabrica nu este echilibrata?

Una din idei se referea la cum as putea transforma cheltuielile fixe in cheltuieli variabile?

M-am ridicat de la birou si m-am asezat in dreptul fereastrei, cugetand la cateva idei. Discutia telefonica cu consultantul m-a pus serios pe ganduri. Una dintre idei se referea la cheltuielile fixe si anume cum le-as putea transforma in cheltuieli variabile? Adica sa urce si sa coboare in functie de variatia vanzarilor.

Am intors problema pe toate fetele astfel incat sa gasesc un capat de fir de care sa ma prind, insa degeaba. M-am intors la birou dar nu aveam stare. Candva, un mentor mi-a spus ca atunci cand nu gasesc idei sau solutii sa plec prin fabrica, sa vad cum se intampla lucrurile si sa stau de vorba cu oamenii. Asa am facut!

Oamenii pareau ca isi fac de lucru pe langa utilaje, sau stateau de vorba unii cu altii

Am vazut fara prea mult efort ca un numar limitat de posturi de lucru erau mai incarcate, langa ele aflandu-se stive de repere care asteptau sa fie prelucrate iar in altele oamenii pareau ca isi fac de lucru pe langa utilaje, sau stateau de vorba unii cu altii.

Undeva spre capatul liniei de fabricatie i-am zarit pe managerii de productie, de vanzari si de logistica care purtau o discutie aprinsa. M-am apropiat si i-am intrebat despre problema lor.

Nemultumirile managerilor de vanzari si logistica, erau legatate de intarzierea cu care productia livra produsele finite spre depozit, logistica fiind obligata la randul ei sa livreze comenzile cu intarziere ceea ce nemultumea profund clientii.

Fara sa realizez atunci, aceste ganduri s-au transformat in scurt timp in ceea ce numim obiective

M-am indepartat dupa cateva secunde, fara a interveni in discutia lor, revenind la gandurile mele. Ma concentram in continuare spre a gasi o cale prin care sa reduc cheltuielile operationale, sa diminuez in acelasi timp stocurile si sa cresc totodata cifra de afaceri. Nu realizam atunci ca aceste ganduri urmau sa se transforme in scurt timp in ceea ce numim obiective.

Spre seara, conducand masina spre casa, m-am abatut prin cartierul in care stiam ca locuieste managerul de productie. Cu o zi inainte stabilisem sa luam in acea seara cina impreuna, la un restaurant cunoscut, din apropierea casei in care locuia.

Managerul de productie dorea sa-mi arate cat de complicat este sa gestionezi un flux de productie

Imi planuisem ca in timpul cinei, informal sa discutam despre greutatiile pe care le intampina in productie, despre solutiile pe care le are la indemana legate de imbunatatirea proceselor si despre cum isi propune el sa scurteze timpii de executie.

A inceput prin a-mi descrie succesiunea operatiilor prin care trebuia sa treaca un produs, sa-mi spuna de faptul ca un post de lucru trebuie sa termine operatia 1 inainte ca muncitorul de la postul urmator sa poata trece la operatia 2, apoi ca toate reperele trebuiau finalizate inainte de a se monta subansamblul si in final despre faptul ca toate subansamblele trebuiau sa fie gata inainte de a asambla produsul finit, care trebuia apoi ambalat, etichetat si trimis catre depozitul logistic.

De fapt dorea sa-mi arate cat de complicat este sa gestionezi un astfel de flux, in care apar mereu conditionalitati, constrangeri si abateri de la planificare, datorate oamenilor, utilajelor s-au chiar a materiilor prime utilizate, care nu intotdeauna erau conforme sau livrate la timp de furnizori.

Vroiam sa aflu de ce unele subansamble ajungeau mai tarziu pe linia de montaj

L-am ascultat pana la capat insa vroiam sa aflu de la el, de ce unele posturi erau sufocate cu repere care necesitau anumite prelucrari iar altele asteptau dupa alte repere, sau de ce unele subansamble ajungeau mai tarziu pe linia de montaj, generand intarzieri si apoi inevitabil solicitari pentru efectuarea de ore suplimentare care deseori nemultumeau muncitorii.

Cel mai probabil aici era vorba de o problema legata de planificare

Din pacate seara s-a incheiat fara a a avea o solutie, insa cu promisiunea ferma a managerului de productie ca in urmatoarea saptamana va veni cu un plan bine pus la punct, astfel incat sa nu mai inregistreze intarzieri. Oare de ce nu-mi venea sa-l cred? Cel mai probabil aici era vorba de o problema legata de planificare.

A doua zi, dimineata devreme cand inca soarele abia se straduia sa urce pe cer eram deja la birou si analizam un layout cu dispunerea utilajelor pe fluxul de productie. Ceva imi spunea ca managerul de productie nu vedea un lucru esential si anume ca avem o problema legata de viteza de prelucrare pe anumite utilaje.

Aveam locuri inguste si acestea dadeau cadenta pe linia de productie

Nu-mi era foarte clar insa intuiam ca la acele posturi de lucru la care stateau in asteptare stivele de repere ceva nu functiona asa cum trebuie. Probabil, timpul de prelucrare era prea mare, fie datorita operatorului, fie utilajului dar indiferent de motiv nu prea erau in stare sa alimenteze urmatoarele posturi de lucru, in timp util.

Asta insemna ca aveam locuri inguste, care dadeau cadenta pe linia de productie. Oare managerul de productie era constient de ele, tinea cont atunci cand isi intocmea planul de productie de aceste locuri inguste? Imi propusesem sa verific, cat mai curand!

Cat produci intr-un interval de timp in acele locuri inguste este echivalent cu ce produce fabrica

Un lucru inceapea sa-mi devina din ce in ce mai clar si anume ca fabrica are o capacitate totala de productie egala cu aceea a locurilor inguste pe care le detine. Asadar, cat produci intr-un interval de timp in acele locuri inguste este echivalent cu ce produce fabrica in acea unitate de timp. Altfel spus o ora pierduta in locurile inguste era o pierdere a intregii fabrici.

Oricum, inainte sa vorbesc din nou cu managerul de productie imi incolti in minte o alta intrebare la care imi doream un raspuns cat mai curand. Ma intrebam daca acele locuri inguste, cate or fi ele, imi puteau sustine o cadenta suficienta pentru a satisface comenzile sau ar trebui sa ma gandesc la o marire de capacitate in fiecare din acele locuri.

Externalizarea? Putea fi o solutie

Usor de zis, dar cum ar fi trebuit sa maresc capacitatiile? Prin achizitii de utilaje noi, mai performante sau prin externalizarea anumitor operatii catre terti?

Externalizarea? Putea fi o solutie, mai ales ca se inscria in tactica agreata si de consultant de a transforma o parte din costurile fixe in costuri variabile.

Zilele urmatoare au devenit si mai agitate pentru mine. Simteam ca pedalez in gol desi incepusem sa constientizez cat era de important sa ma implic alaturi de fiecare manager de functiune, sa inteleg in profunzime procesele, sa identificam impreuna cauzele si sa gasim solutii.

Obiectivele? Erau cu adevarat obiective sau erau doar intentii?

Aveam o viziune, aveam obiective, incepusem sa inteleg procesele, sa-mi cunosc membrii echipei de management, sa-i inteleg cum gandesc, stapaneam cifrele, aveam consultant financiar insa ceva imi lipsea.

Obiectivele? Erau cu adevarat obiective sau erau doar intentii? Ce anume trebuia sa fac sa transform intentiile in obiective? Consultantul imi veni din nou in ajutor, spunandu-mi ca ar fi timpul sa imi propun ca acestea sa devina cantitative si calitative.

Dupa alte doua zile, aveam scris pe flipchart-ul din birou cu litere majuscule urmatorul obiectiv: sa reduc cheltuielile operationale cu 10%, sa diminuez in acelasi timp stocurile cu 15% si sa cresc totodata cifra de afaceri cu 7%, astfel incat profitul anual din exploatare sa fie de min 3.8 mil lei.

Simtisem cu adevarat atunci, ca imi gasisem rostul in fabrica si ca acela era momentul potrivit pentru a discuta cu echipa de management despre ipotezele de lucru si proiectiile bugetare.

Mihail Lazaroae – Blog


Vezi articolul urmator: Daca nu stiu sa raspund la trei intrebari, ma mai pot numi manager?

Vezi articolul precedent: As fi putut falimenta fabrica, in lipsa viziunii?


Cauta in ◄◄InfoStock – Materii prime, Consumabile, Semifabricate si Produse finite


[Prelucrarea metalelor]   

[Prelucrarea lemnului]    

[Chimice si Mase plastice]      

[Materiale constructii]                    

[Celuloza si Hartie]           

[Automotive]              

[Electrice si Automatizari]


 

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Name*

Email

Website


X