De ce cred ca au nevoie producatorii industriali de CashStock.ro?

De ce cred ca au nevoie producatorii industriali de CashStock.ro?

Mihail Lazaroae

Country Project Manager

CashStock.ro


Evolutia capitalului de lucru

De-a lungul carierei am trecut prin mai multe pozitii de midle si top management in companii de diverse marimi cu activitati de productie in industrii diferite: fmcg, automotive, prelucrari metalice si prelucrarea lemnului.

La fiecare dintre ele pentru indeplinirea obiectivelor operationale urmaream indeaproape evolutia capitalului de lucru, acesta fiind aspectul principal asupra caruia imi concentram deciziile si il consideram extrem de important pentru evolutia companiei.

Utilizam numerar (cash), dar numai afacerile profitabile il genereaza

Motivul focusului pe capitalul de lucru era acela ca in orice afacere utilizam numerar (cash), dar stiam ca numai afacerile profitabile il genereaza in surplus, marea provocare fiind ca de obicei mai intai utilizam cash-ul si mai apoi ne gandim cum sa il generam.

Uneori cash-ul generat era mai mic decat cel utilizat si apareau inevitabil problemele legate de plati dupa care incepeam sa caut solutii pentru reechilibrare.

Mereu aveam la indemana doua solutii: puneam presiune pe recuperarea creantelor intarziate din piata si trageam de timp cu platiile la furnizori. Clasic, nu?

Oportunitatea valorificarii stocurilor fara miscare

Vedeam a treia solutie in oportunitatea valorificarii stocurilor fara miscare in care aveam imobilizata o parte semificativa din cash, doar atunci cand presiunea pe cash-flow se accentua.

Ajuns in acest punct m-am intrebat: oare cine din companie se va ocupa de transformarea in cash a acestor stocuri?

Ar fi fost o solutie buna sa schimb focusul echipei de vanzari de pe produsele finite care imi generau 100% din venituri spre vanzarea stocurilor fara miscare sau sa implic oamenii din achizitii si logistica, dar care nu aveau abilitati de vanzatori?

Solutia la indemana era sa caut pe cineva din afara companiei

Raspunsul meu a fost, nici una nici alta; solutia la indemana era sa caut pe cineva din afara companiei care sa se ocupe de aceasta problema, contra unui comision.

Super tare! Am inventariat stocurile de materii prime, consumabile si accesorii, semifabricate si chiar produse finite (capete de serii, de lot provenite din export) si am stabilit o valoare de vanzare egala cu pretul de achizitie s-au costul de productie, dupa caz.

Insa, ca de obicei in business lucrurile nu se intampla intotdeauna asa cum iti planuiesti: nu am gasit pe nimeni in piata care sa se ocupe de vanzarea stocurilor mele, asa ca au mai trecut cateva luni, apoi alte luni iar la inventarul de sfarsit de an, o parte din ele le-am casat, alta parte le-am trecut la deteriorate si alta parte au ramas in continuare pe stoc.

Intre timp pentru reechilibrarea cash flow-ului am mai luat un credit de la Banca de 1.000.000 lei si lucrurile au intrat pe fagasul normal pentru inca o perioada.

Mi-a ramas insa permanent in minte valoarea stocurilor fara miscare din companie: cca 2.000.000 lei.

Mihail Lazaroae – Blog


Vezi articolul urmator: Ce am inteles dupa ce am injectat 1.000.000 de lei in Operational din credit de la banca?


Cauta in InfoStock: Materii prime, Consumabile, Semifabricate si Produse finite


[Prelucrari metalice]    

[Prelucrarea lemnului]    

[Chimice si Mase plastice]    

[Textile SI Marochinarie]    

[Materiale constructii]                    

[Celuloza si Hartie]           

[Automotive]              

[Electrice si Automatizari]


Print Friendly, PDF & Email

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Name*

Email

Website


X